Κάνουμε πολύχρωμη τη ζωή μας

Στα σεμινάρια και τις ομιλίες μου για το Απολαμβάνειν, κάθε φορά που δείχνω αυτό το βιντεάκι (και το έχω δείξει πππππολλές φορές), την ώρα που το ξαναβλέπω μαζί με την ομάδα, περνάει η ψυχή μου από τρία στάδια: στην αρχή παρακολουθώ με ηρεμία, μετά σφίγγομαι και στο τέλος γλυκαίνω.
Η ψυχή μου γλυκαίνεται, στη φάτσα μου εγκαθίσταται ένα συγκινημένο χαζοχαρούμενο χαμόγελο και όταν το βιντεάκι τελειώνει πάντα λέω σε όσους παρακολουθούν «Δείτε, δείτε και τις εικόνες που βγαίνουν μαζί με τα γράμματα». Οι εικόνες που συνοδεύουν τις σημειώσεις στο τέλος του βίντεο, ήταν η έμπνευση μου και για τον τίτλο αυτού του κειμένου. Δείχνει οικογένειες ασπρόμαυρες και οικογένειες χρωματιστές, πολύχρωμες.

 

Αυτό το βιντεάκι, έχει πολλές σημασίες. Μπορείς να το δεις με πολλαπλούς τρόπους. Ο πιο ξεκάθαρος είναι αυτός που υποδεικνύει ο αυθεντικός τίτλος: Alike ή o Copi και ο Paste. Μας δείχνει λοιπόν, πρώτα από όλα, πώς τα παιδιά μας αντιγράφουν το πώς ζούμε και κινούμαστε, είτε απλά με την επαφή μαζί μας και το παράδειγμα, είτε γιατί εμείς τα καθοδηγούμε συνειδητά προς τη δική μας πραγματικότητα (την πιο σοβαρή, πιο άχρωμη, πιο «στρατιωτική»).

Αλλά για μένα, πάνω από όλα, αυτό είναι ένα animation που συμβολίζει με χίλιους τρόπους πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε τη ζωή.
Πώς το δείχνει; Τι μας λέει;
1. Να μην την βάζουμε (τη ζωή) σε καλούπια (Διαβάστε και ένα σχετικό κείμενο εδώ
Είναι τρομακτική η σκηνή όπου το παιδί γράφει χρωματιστά και χοροπηδηχτά γράμματα και το γραπτό του επιστρέφεται ξανά και ξανά «ισιωμένο».

2. Να μην προσπερνάμε την ομορφιά (δεν θα είναι πάντα εκεί)
Κάθε φορά που συναντά τον βιολιστή να παίζει κάτω από το δέντρο, το παιδί, αυθόρμητα και χαλαρά έλκεται από τη μουσική και θέλει να σταθεί. Πόσο όμορφη σκηνή! Πόσο όμορφη στιγμή! Και το παιδί την αναγνωρίζει αυτή την ομορφιά.
Στο Απολαμβάνειν κινητοποιούμε όλες μας τις αισθήσεις με ένταση. Κι εδώ, στη μέση της γκρίζας πόλης που βιάζεται, ένας χαμογελαστός βιολιστής μέσα σε μία μικρή όαση πράσινου, μας προ(σ)καλεί να οξύνουμε με θετικότητα την ακοή και την όραση μας.


3. Να επιβραδύνουμε
Η σκηνή με τον βιολιστή το μόνο που «ζητάει» είναι μία στάση λίγων λεπτών. Στάση σημαίνει επιβραδύνση – slow down στα αγγλικά. Μου αρέσει η αγγλική έκφραση γιατί με αυτές τις δύο λέξεις μας λέει «αργά» και «κάτω». Και το κάτω μου θυμίζει τη γείωση αλλά και το «ρίχνω ρυθμούς».

Για μένα, η επιβράδυνση είναι η καλύτερη τεχνική διαχείρισης άγχους. Νομίζουμε ότι αν τρέχουμε και βιαζόμαστε θα τα προλάβουμε όλα καλύτερα, όμως συμβαίνει το αντίθετο.

4. Να χρωματίζουμε και να χοροπηδάμε
Όταν ο γονιός και το παιδί είναι χαρούμενοι είναι και χρωματιστοί. Όταν αγκαλιάζονται σφιχτά (αγάπη το λένε μάλλον αυτό…) γίνονται χρωματιστοί. Και το αντίθετο: η ρουτίνα, η απάθεια, η βιασύνη τους κάνει γκρίζους και μελαγχολικούς.
Τα παιδιά είναι από τη φύση τους ικανά να απολαμβάνουν καλύτερα τη ζωή. Γιορτάζουν με την παραμικρή αφορμή. Χαίρονται με απλά πράγματα όπως ένα παγωτό ή ένα μπαλόνι. Χοροπηδάνε, ζητωκραυγάζουν, ονειρεύονται.

Έτσι, στο τέλος του βίντεο, εκεί που ο μπαμπάς καταλαβαίνει ότι το παιδί κινδυνεύει να γίνει για πάντα γκρίζο… καθώς περνάνε μπροστά από τον βιολιστή (που δεν σταμάταγαν ποτέ γιατί βιάζονταν…), ο βιολιστής δεν είναι πια εκεί.

Αλλά ο μπαμπάς βρίσκει τη λύση. Σε μία ξαφνική “έμπνευση” αυρθορμητισμού, δημιουργικότητας, παιδικότητας και διάθεσης για θετικότητα, στέκεται στο σημείο που ήταν ο μουσικός, παίρνει ένα νοητό βιολί και ξεκινάει να παίζει νοητά. Και αυτός ο συμβολισμός είναι αρκετός για να χαμογελάσει ξανά το παιδί και να συνδεθούν γλυκά στη χρωματιστή ζωή.

Ελάτε λοιπόν…

 

Ποιες είναι οι δικές σας χρωματιστές σχέσεις;

Σε ποιες στιγμές, ποιοι άνθρωποι, ποιες συμπεριφορές, σας κάνουν από γκρίζους – πολύχρωμους;

Ποιος είναι ο “βιολιστής που χάσατε γιατί δεν σταθήκατε εγκαίρως”;

Πώς μπορείτε συμβολικά να τον ξαναβρείτε;

Πώς μπορείτε να “βάλετε χρώμα” στην καθημερινότητα σας;

Πάρτε ένα χαρτί και μολύβι και απαντήστε στις ερωτήσεις αυτές εκτυπώνοντας το –  Κάνουμε πολύχρωμη τη ζωή μας pdf


Υ, Γ Αν σας άρεσε το κειμενάκι για τη ζωγραφιστή ζωή, αν θέλετε, μπορείτε να το μοιραστείτε στα  social media μήπως βοηθήσουμε να γίνουν κι άλλες ζωές λίγο πιο πολύχρωμες.

Υ.Γ2. Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν και σε όλες μας τις σχέσεις και σε όλα τα πλαίσια και όχι μόνο στο δίπολο γονείς – παιδια.

Photo by Lucas George Wendt on Unsplash