Άσκηση Απολαμβάνειν: Μια μικρή παύση κάθε μέρα.

αναρτήθηκε σε: Απολαμβάνειν, Ασκήσεις | 0

Η κινητοποίηση του Απολαμβάνειν χρειάζεται επιβράδυνση, χρόνο για να κινητοποιήσεις τις αισθήσεις σου, για να εστιάσεις στην ομορφιά, για να αναστοχαστείς για ό,τι όμορφο σου συμβαίνει. Μέσα στην καθημερινότητα, δεν χρειάζεται να έχετε άπλετο χρόνο για να μπορέσετε να έχετε μία στιγμή Απολαμβάνειν, αρκούν 20 λεπτά.
Η παρακάτω άσκηση θα σας βοηθήσει να εντάξετε το Απολαμβάνειν στην καθημερινότητα σας και να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας στην απόλαυση της κάθε μέρας. Δοκιμάστε το.

 

b1_0962245001275307191330

  • Κάθε μέρα για μία εβδομάδα, προγραμματίστε και κάντε μία καθημερινή παύση διάρκειας 20 λεπτών. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να είναι μία βόλτα, να καθίσετε να πιείτε τον καφέ σας πριν ξυπνήσει η υπόλοιπη οικογένεια, να σταματήσετε σε ένα ωραίο καφέ για έναν εσπρέσσο, να κάνετε ένα αφρόλουτρο αργά τη νύχτα, οτιδήποτε μπορείτε να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα που θα σας δώσει χαρά και θα το απολαύσετε. Σίγουρα ο χρόνος σας πιέζει, όπως τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά 20 λεπτά την ημέρα είναι ένας ρεαλιστικός στόχος που μπορεί να πετύχει ακόμη και ο πιο πολυάσχολος άνθρωπος αν το αποφασίσει.
  • Την ώρα που θα έχετε τη μίνι- παύση σας προσπαθήστε να βάλετε στην άκρη έγνοιες και αγχωτικές σκέψεις και να συγκεντρωθείτε μόνο σε αυτό που κάνετε.
  • Την ώρα που το κάνετε προσπαθήστε να εντοπίσετε και να αναγνωρίσετε καθαρά κάθε ερέθισμα ή αισθητηριακή εμπειρία που τη βιώνετε ως θετική: νιώστε τη μυρωδιά, κλείστε τα μάτια σας, παρατηρείστε τα χρώματα, ακούστε τα λόγια που λέγονται και προσπαθήστε να τα «κλείσετε» στη μνήμη σας.
  • Στο τέλος της «καθημερινής σας παύσης», προγραμματίστε αυτή της επόμενης ημέρας και αρχίστε να την «ονειρεύεστε». Στο τέλος της μέρας ξανασκεφτείτε τη στιγμή και ξαναθυμηθείτε οτιδήποτε απολαύσατε.
  • Στο τέλος της εβδομάδας, αφιερώστε λίγα λεπτά για να θυμηθείτε τις θετικές στιγμές παύσης όλης της εβδομάδας. Συγκρίνετε το πως νιώσατε αυτή την εβδομάδα με την προηγούμενη όπου δεν είχατε καθιερώσει αυτή την τελετουργία. (Bryant & Veroff 2007). [1]

 

 

[1] Ακριβείς οδηγίες από το βιβλίο των Brant και  Veroff (2007) για το Απολαμβάνειν σελ 211.